[89r]číslo strany rukopisuto dobře s májovým máslem a přikládej sobě na otok, a splaskneť každý. Nebo učiň takto: Vezmi bolehlav a zvař jen u vodě, přičině soli, a věž sobě tiem, a mineť pod tiem otok. Nebo učiň takto: Vezmi lněné sémě a ztluc je na prach a směs to s vaječným bielkem a s lítým octem. Pak omočiž v tom koudeli a obiň sobě tiem tu bolest a učiň to po několikrát a mineť každý otok. Nebo učiň takto: Vezmi rútu a ztluc ji dobře a naspi v ni soli a přičiň k tomu tolikéž stredu. Pak, dělaje z toho flastry, i věžiž tiem votoky, a mineť každý jistě. Nebo učiň takto: Vař pšenici v silném u [89v]číslo strany rukopisuvíně a věž tiem votok, a splaskneť jistě. Pak, vezma shořalý jíl od peci, ztluc jen dobře a rozpusť bielky vaječnými a věž se tiem, a toť jest pokušené.
Ktož má votok jakož kolivěk, učiň takto: Vezmi holubí trus a sémě blénové, stred a miezku z máty vydávenú a ztluc to spolu a věž tiem votok a splaskneť jistě každý. Nebo učiň takto: Vezmi kozie mléko a holubie lejna a ječnú múku a rozpusť to octem, pak, dělaje z toho flastry, věž tiem votoky, až minúť jistě. Nebo učiň takto: Vezmi lněný olej a máslo májové a mozk z hnátuov volových, i spustiž to v hromadu a maž se tiem a mineť otok. [90r]číslo strany rukopisuKtož má votok v rukú nebo v nohách nebo kdež kolivěk, učiň takto: Vezmi múku bobovú a múku ječnú a zvař to spolu [u]text doplněný editorem vodě velmi dobře, pak, dělaje z toho flastry, věž tiem ty votoky a splasknúť jistě. Nebo učiň takto: Vezmi bobrový stroj a dřevěný volej, i vařiž to spolu u víně nebo v lítém octě, pak, máčeje v tom čistú rúchu, i věžiž sobě tiem bolest a mineť pod tiem každý otok. Nebo učiň takto, zvláště, kdyžť komu lejtky otekly[br]otekly] oteky: Vezmi kmínu a ztluc jen velmi dobře, pak přičiň k tomu tolikéž medu a málo bielé múky pšeničné a vína nebo octa, i vařiž to spolu dobře, [90v]číslo strany rukopisupak, udělaje z toho flastr, věž tiem votok teplým, a toť odejme každý jistě, neboť jest pokušené.
Ktož má veliký votok jakž kolivěk pošlý, učiň takto: Vezmi popelu ozdového, čistě zseného, cožť se zdáti bude, a udělej z něho kalkus dobře hustý, pak rozdělejž nebo rozpusť v něm hrst soli a zvař to dobře a spař tiem kozí bradku, volový jazyk, bukvici, nátržník, pak ztluciž to spolu, což nejlépe budeš moci, jako šalši a proceď to skrze sítko. A potom, máčeje v tom rúchu, i přikládejž to teplé na otoky, a kdyžť ustydne, omoč opět v teplém a polož, a to čiň jedno po druhém, a takť každý otok mine, a toť jest pokušené.