[222r]číslo strany rukopisuztluc to spolu dobře, a potom zvař v dobrém víně. Pak, procedě to čistě, i užívejž toho ráno a večer, a to, což nejhorčejšieho budeš moci, a čiň to pořád za několiko dní.
Snědek
Nebo učiň takto: Vezmi nové vejce a vař je v lítém voctě, a to tak dlúho, ažť zmodrá. Pak sněziž to vejce a ten vocet vypí a učiň to po několikrát. Nebo učiň takto: Vezmi ty kožky, jakoť na kuřetcích pupcech bývají, a ty zsuš dobře a ztluc na prach, pak přičiniž k tomu zázvoru a citváru tlučeného i píž ten prach v teplém pivě nebo u víně[fa]víně] wyny, a to čiň ráno a večer.
[222v]číslo strany rukopisuKtož má snědek zastaralý, učiň takto: Vezmi vokuje měděné a zetřiž je drobně na prach, pak vezmi skočce asi pět zrn a kuory zelené bzové a z ezule kuory i ztluciž to obé na prach, ale skočce nic, pak dejž se toho prachu nemocnému napiti, cožť se zdá, u měkém vejci nebo v kozém mléce, a budeť zdráv. Nebo učiň takto: Vezmi ještěr, zeměžluč, polynek, kořen kosatcový a opichový, a to všeho rovně. Pak zřež to drobně a zvař to v starém pivě dobře, pak, procedě čistě, i píž ten nápoj teplý ráno a o polodni a večer, a po tom [223r]číslo strany rukopisunepí ani jez asi za hodinu. Pak užívejž potom horkého vína s pepřem a nejez na to ihned ani pí za chvíli a polož se s tiem mezi šaty a poť se, což nejlépe budeš [moci]text doplněný editorem[42]doplněno podle jiných výskytů této konstrukce v rukopise, a to čiň, až se zhojíš, a v ty časy máš se varovati jiesti masa uzeného, a zvláště húb z láku a ryb tunných, slanin a sýra a mléka a všeho vovoce a pitie kalného, a toť každý snědek uzdraví i všelikú zimnici zažene.
Snědek
Ktož má snědek jakýž kolivěk věc jistá a skušená, učiň takto: Vezmi nový hrnec a pusť do něho moč a nech jie státi, ať v ní ten kal ke dnu padne. Pak pro[223v]číslo strany rukopisucediž to čistě, aby toho kalu ven nevylil. Pak, vezma soli, a zahustiž jí ten kal dobře a vstav to na voheň a praž to spolu, což nejlépe budeš moci, pak vezmi topenici chleba i posypiž ji tou věcí praženú a jez to po tři jitra na lačný[fb]lačný] lazny žaludek a nejez na to ihned nic jiného, ani pí za chvíli, ažť to nechutenstvie zmine, a pí svú moč za horka po tři jitra, procedě čistě, a toť jest jisté a často skušené.
Tuto se pokládá jedna správa a naučenie mistra Galiena, kterak máš léčiti lidi, kteřížto žlútenici mají, učiň takto: Vezmi černobýl