[220r]číslo strany rukopisua kúbeby i směs to s ruoženým volejem i pomažiž tiem pulsuov těch žil a nad srdcem, a toť každú horkost ukrocuje a tu nemoc stavuje.
Zimnice
Také máš znamenati, žeť jest jedna zimnice, kterážto slove ethitacizojazyčný text, a tať činí člověku bolest v žebrách a votok v životě, a od té nemoci řiedko muož kto spomoci. Ale Plateanus praví takto: Vezmi vranie vejce a rozpusť je horkú vodú a udělej z toho koupěli a mej v ní toho nemocného a potom užívej tohoto lékařstvie: Vezmi křídla slepičie a ztluc je dobře u mož[220v]číslo strany rukopisudieři a rozpusť to vovčím mlékem a přičiň k tomu žlútkuov vaječných a málo jaré múky i vařiž to spolu, ažť se shustne, i přičiniž k tomu cukru a užívej toho, a budeš zdráv.
Také máš znamenati, žeť jest jedna zimnice, kterážto pochodí z černé kolery, totižto z pěnohorkého přirozenie, a tať slove quartaniacizojazyčný text, a tu takto uzdraviti máš: Vezmi játry zaječie a zetři je dobře a rozpusť vodú i dejž to vypiti nemocnému, a budeť zdráv. Nebo učiň takto: Vezmi 20 zrn pepře a hlávku česenku, pak, zetra [221r]číslo strany rukopisuto dobře, i rozpustiž teplú vodú, a procedě to čistě, i píž ráno a večer, a budeš zdráv.
Snědek
Tuto se pokládá jedna správa a naučenie mistra Galiena, kterak máš pomáhati lidem, kteřížto snědek mají, učiň takto: Vezmi vody tekuté a másla májového a soli, pak, zhřeje to dobře, i vypíž to teplé, a toť z tebe každý snědek vyžene beze všie škody. A potom učiň takto: Vezmi moč jitrní toho nemocného a naspiž v ni soli a vař to spolu tak dlúho, ažť se ta všeckna moč vyvaří. Pak, vezma té soli, i dejž jie nemoc[221v]číslo strany rukopisunému asi s puol lžíce, ať ji snie a jde s tiem spat. A potom ať nepie, ani jie, a tak čině, uzříš, kterakť od tebe ta nemoc divně pojde. Nebo učiň takto: Vezmi kopytníku plnú hrst i vařiž jen v kozém mléce dobře, pak píž to, což nejhorčejšie budeš moci, a polož se s tiem v horké šaty a zahřej se dobře, a takť se hne v tobě každý snědek.
Ktož má snědek veliký, ten učiň takto: Vezmi petružel, polynek, anéz, kmín, balšán, osladič, muškát a cukr, a to všeho rovně, pak vezmi jader z vlaských vořechuov asi libru a