[Chirurgické lékařství]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XVII H 23, 343 f. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

nemocnému asi s puol lžíce, ať ji snie a jde s tiem spat. A potom ať nepie, ani jie, a tak čině, uzříš, kterakť od tebe ta nemoc divně pojde. Nebo učiň takto: Vezmi kopytníku plnú hrst i vařiž jen v kozém mléce dobře, pak píž to, což nejhorčejšie budeš moci, a polož se s tiem v horké šaty a zahřej se dobře, a takť se hne v tobě každý snědek.

Ktož má snědek veliký, ten učiň takto: Vezmi petružel, polynek, anéz, kmín, balšán, osladič, muškát a cukr, a to všeho rovně, pak vezmi jader z vlaských vořechuov asi libru a ztluc to spolu dobře, a potom zvař v dobrém víně. Pak, procedě to čistě, i užívejž toho ráno a večer, a to, což nejhorčejšieho budeš moci, a čiň to pořád za několiko dní.

Snědek

Nebo učiň takto: Vezmi nové vejce a vař je v lítém voctě, a to tak dlúho, ažť zmodrá. Pak sněziž to vejce a ten vocet vypí a učiň to po několikrát. Nebo učiň takto: Vezmi ty kožky, jakoť na kuřetcích pupcech bývají, a ty zsuš dobře a ztluc na prach, pak přičiniž k tomu zázvoru a citváru tlučeného i píž ten prach v teplém pivě nebo u víně, a to čiň ráno a večer.

Ktož má snědek zastaralý, učiň takto: Vezmi vokuje měděné a zetřiž je drobně na prach, pak vezmi skočce asi pět zrn a kuory zelené bzové a z ezule kuory i ztluciž to obé na prach, ale skočce nic, pak dejž se toho prachu nemocnému napiti, cožť se zdá, u měkém vejci nebo v kozém mléce, a budeť zdráv. Nebo učiň takto: Vezmi ještěr, zeměžluč, polynek, kořen kosatcový a opichový, a to všeho rovně. Pak zřež to drobně a zvař to v starém pivě dobře, pak, procedě čistě, i píž ten nápoj teplý ráno a o polodni a večer, a po tom nepí ani jez asi za hodinu. Pak užívejž potom horkého vína s pepřem a nejez na to ihned ani pí za chvíli a polož se s tiem mezi šaty a poť se, což nejlépe budeš [moci]text doplněný editorem[42]doplněno podle jiných výskytů této konstrukce v rukopise, a to čiň, až se zhojíš, a v ty časy máš se varovati jiesti masa uzeného, a zvláště húb z láku a ryb tunných, slanin a sýra a mléka a všeho vovoce a pitie kalného, a toť každý snědek uzdraví i všelikú zimnici zažene.

Snědek

Ktož má snědek jakýž kolivěk věc jistá a skušená, učiň takto: Vezmi nový hrnec a pusť do něho moč a nech jie státi, ať v ní ten kal ke dnu padne. Pak procediž

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 20 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).