[…]text doplněný editorem[77]chybějící list, srov. fol. 86v–87r rkp. MZK 156 tvrdá vajce tiem prachem posýpati. A to jest z horkého octa, ráno i večer, a to máš činiti po tři dni.
Opět proti červené nemoci
Vezmi múky ovesné a sémě jazýčkové a to spolu směs, učiniž pokrútku, upeciž ji a dej ji nemocnému sniesti ráno a večer v horce, a budeť zdráv.
Proti červené nemoci
Vezmi listí šalviné, zsekaj je, což muožeš nejlépe, vezmi pak vajce syrové a soli, ať jest dobře prosoleno, směsiž tu šalviji, lžící míšeje, ažť se to zhustne jako pokrútka, a to na horké místo na vohniště nebo v kamnách u peci a vždy lžící rozdavuje, a když porozumíš, žeť dobře bude, toho požívaj ráno a večer.
Proti červené nemoci
Vezmi pepř, vejce, šafránu, símě jitrocilové, múkú bielú, mák a kvasnice, zetřiž ty věci a učiň z toho ze všeho pokrútku, a to požívaj ráno a na noc, a přestaneť červená nemoc.
Proti červené nemoci
Vezmi sémě černobýlové, to vespi do rendlíka na rozpuštěné máslo, a hned na to nalí vajec a přičiň málo šafránu netřeného a dej nemocnému jiesti.
Proti červené nemoci
Truskavici vař a daj píti nemocnému a učiň topeničku a tu omoč v medu, pospa mákem, dej nemocnému sniesti, potom pí.
Lékařstvie mistra Křišťana praského proti červené nemoci
Najprvé věz, že přílišný tok z břicha, a zvláště krvavý, jest nebezpečný, protož lékařství apatečního nechajíce, toto býti mohú sprostná lékařstvie.
Itemcizojazyčný text voda žžená z jitrocilu nebo miezka jeho vydávená a pitá uzdravuje, také žlútkové z vajec dlúho v octě vařených s jitrocilovým semenem aneb starý nehnilý ve čtyřech neb v pěti vodách, také aby sůl z něho všecka vyvřela, a potom ten sýr vysušený a v prach ztlučený, tenť prach velmi tvrdí, a zvláště s vodú jitrocilovú. Také rýže a proso pražené na pánvi a potom zetřené na prach anebo buď z toho prachu a z mléka kozího dobře převařeného varmuže a dej jísti. Také rýže, mléko kraví a lépe kozie převařené, když vínem ustuzeném rozpálené železo neb ocel několikrát bude uhašeno. Také až to mléko zevře od železa, toť tvrdí břicho a léčí hryzení v střevách. Také ruožená voda nebo voda z hrušek pečených tvrdých jest dobrá k červené nemoci. Také