v kuoži, aby pára vycházeti mohla, a nedáť se žaludku zastuditi. Také voda opichová neb tuk vyžďatý z něho, aneb siemě pito spomáháť velmi, když dáš jemu dřieve třesenie zimnicí z flegmy zarozené. Také tuk jitrocilový, pit s vodú, spomáháť velmi proti zimnici, ješto třetí den trápí, když dáš jemu dřieve třesenie; skušeno jest na mnohých. Také zmazánie těla olejem rmenovým spomáhá v čas trápenie zimnice veždajšie i čtvrtnie.
Kapitola XI. O prodievaní hliz nebo nežidóv.
Prodievanie hliz takto pósobíme: vezmi stred a fíky a zvař spolu s sádlem starým vepřovým. A k témuž spomáhá listie liliové. Tuto však slušie věděti, že jest li mnoho hnisu v hlízě, neslušieť všeho spolkem vyvésti, ale poznenáhlu a vrstevně. Tuto slušie věděti, ktož by pil vodu, v niežto vařena jest nepita, totiž bielá lebedka, přivodíť pot na vešken život. Než máš věděti, kdy máš to učiniti. Neb toliko při těch zimniciech, ješto potem míjejí. Než při zimnici, ješto třetí den připadá, a v té, ješto slóve kausoncizojazyčný text, spomáháť klásti portulaku nebo kuřecie nuožku na žaludek, a hrýsti je, surové kořenie, a zvařiti listie a jésti. Věz také, že mast, ješto slóve populeoncizojazyčný text, totiž topolová, když jí pomažeš prsí a žaludka a na oboje pulsy, totiž žilobitie, a na rukú i na nohách, oslabíť horkost tesklivú, kteréžto nemocný nemóž strpěti, nebť musí lékař přielišnú horkost zemdliti, aby neumořila nemocného, a v něm krve nesrazila a jie nepřipálila konečně. A protož pitie takových má býti voda ječná, v niežto byliny studené jsú vařeny, jako portulaka, lebeda, locika, tykva, voda melúnová. A má býti ustuzena v sněhu nebo v ledu, nebo v studnici. A zvláště při zimnici, ješto slóve acutacizojazyčný text.
Kapitola XII. O hlízách nebo nežidech jedovatých.
Bude li hlíza nebo nežid jedovatých jeden, jakož jest antraxcizojazyčný text nebo karbunkl, hned na počátku nalož na ni žlútek vaječný s solí. Než suol máš ztlúci v prach mělný a potom jej zmiechaj s žlútkem surovým, aby zhustlo jako těsto, a pak vlož na miesto, neb muožeš li, rozděl na dvé; a když se miesto proděje, přilož na ni řit kuřecí živého kuřete, ať vytáhne a utěší bolest. Aneb po prodění přilož tento flastr: vezmi tuk vyžďatý opichový a strdi tolikéž a zvař, a potom odstavě od ohně proceď, chceš li a k té procezenině přičiň múky pšeničné a scěl dobře, a učiň veliký flastr a široký, ať oséhne všecko miesto té hlízy. Pakli by ten flastr jemu těžek byl prostřed, neb má málo ostrosti,