smažeje pivovarnú břečku neb medovú, ať se drží v hromadě. I dělajž kulky jako slepičí vajce zvíci a nech, ažť to proschne. A potom klaď do chvoruov a potáhnúť se k tomu ryby zdaleka.
Opět jináč: Vezmi nohy od čápěte nebo od volavky, ztluc je dobře a smiešej s zábojem spraženým a dělaj z toho kulky tak jako prvé a klaď do vrše.
Item vezmi vejmě kravské, zkrájej je na kusy na malé a lov, púštěje ke dnu.
Item vezmi krev lidskú, směs ji s ječmenem celým, usuš to na slunci dobře. A potom uvěž v šátek, vložiž u vrši. Na toť jdú ryby.
Zásyp na parmy a na jelce: Vezmi tvaroh sladký, a vezma sladu pšeničného mleného a prachu sladového, směsiž to spolu dobře s tím tvarohem a dělaj kulky. I púštěj je ke dnu a budúť bráti. Jediné pomni, aby zasýpal, kdež jest písek čistý aneb kameníčko malé, neb se tu parmy i jelci najraději držie.
Na jelce a lipany: Vezmi herink smrdutý a vlož jej do vrše a zběhnúť se do vrše a do chvoru.
Item sysel na proštíp najlepší na raky a žába upečená a také na játry jdú.
Item na krev hovadovú lov na udici ke dnu a budúť bráti.
Item na pstruhy: Vezmi jelce a vyňma z něho jikry, ztluc je dobře. A potom vez[mi]text doplněný editorem krve z mladých lidí, směs to, a zetra pecinu na prach, směs to spolu dobře a usuš. Klaď do chvoru.