hlínu a pšeničný slad a otruby pšeničné, a usuše tři neb čtyři topenice, i namaž je máslem, stluc je dobře v moždíři a roztlešti hlínu. I sypiž, bera po hrsti jednoho jako druhého, v hlínu. A udělaj břečku medovú teplú aneb pivovarnú. Smáčej ji, ať se drží v hromadě. A z toho dělaj bochníčky i ponechaj jich málo v nístěji, ať poschnú a ať jich dým nedochází, schovaj. A kdež víš ryby, tu jim zasýpaj, rozdrobě pecnec, mec jim, ať jedie, a hned lov, púštěje ke dnu, a nastrkaj pijevic neb červuo z hnoje na udici. A takto je připravuj: Když budeš kopati červy z hnoje, klaď je do pušky a nech jich tam ležeti den a noc. A potom uvař dvě vajce tvrdě, vyňmi z nich žlútky, zdrobiž je a přičiň k nim cukru, ztřesiž to, vybíraje červy z písku, klaď je tam mezi ten žlútek a ztřesa je ihned jdi s nimi a lov, zasýpaje těmi bochníčky. A tak muožeš vždycky loviti a dělati, dokudž nezamrzne, krom letnic.
Zásyp na kapry takto: Vezmi záboj semenečný, ztluc jej dobře a praž v novém hrnci dobře. A když upražíš, vezmi prachu sladového, vespi v nový hrnec, a nalije vody, vařiž to jako kaši, ale nedajž přihořeti. A když uvře, smiesejž to s zábojem a s měkým chlebem. Přičiň k tomu ječné múky, dělajž z toho kulky tak jako udice zvíci. A kdež sú kapry, tu jim prvé mec ty kulky a zaspi jim o poledni a potom lov nazajtří ráno na též kulky. A vyňma z režného chleba střídu z pecna, směsiž to s zábojem.
Do chvoruov nástraha: Vezmi záboj semenečný, stlučenej a praženej dobře. Vezma maso zavoňalé, ztluc je a směs s zábojem,