petružele zelené dosti a šalvěje, třiž všecko spolu dobře, ať jest jako šalše utřína…[91]torzovité slovo. A když utřeš dobře, rozpusť sladkým vínem anebo jak se komu líbí, protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy kuřata, zahřej v kotlíku nebo v hrnci. A když je na mísu dáš, pospi svrchu tlučeným zázvorem.
A chceš li, muožeš napretovati do toho mandluo, řečského vína a hrozienek nebo limúny zkrájej jako groše a daj mezi ta kuřata, jest dobrá krmě.
Kúry mladé v zelené jíše
Najprv je namiesto upec, vezmiž zelené petružele, šalvěje, máty a lavendule, každého v míru, zetři to v pánvi dobře jako šalši, přičiň k tomu topénku z bielého chleba nebo dvě a tři všecko spolu dobře, protáhni skrze sítko, rozpustě teplým vínem. Potom tu jíchu zahřej dobře. A když budeš mieti na stuol dáti, vlož ty kúry na místu a polej je tú jíchú horkú a svrchu pospi skořicí nebo zázvorem.
Slepice v bielé jíše
Uvař slepice namiesto, vezmiž potom mandly lúpené, rozetři je [na]text doplněný editorem[99]seříznuto s okrajem pánvi namiesto dobře, potom je rozpusť jíchú, v kteréž vřely slepice. A když [na]text doplněný editorem[101]seříznuto s okrajem mísu slepice dáš, polej je tú jíchú, dobře zahřeje […]text doplněný editorem[102]seříznuto s okrajem, svrchu pospi, smiešeje zázvor a skořici s cukrem.
Kuřata pečená s rýží nebo s jáhlami
Upec najprvé namiesto kuřata, daj do pánve lúpených mandluo, tři je dobře, potom je rozpusť hovězí polévkú a přislaď drobet cukrem. A rýži nebo jáhly uvař namiesto, daj je na mísu a polej tú jíchú a svrchu pospi zázvorem. Pakli chceš, vezmi čisté smetany, vraž do nie dva nebo tři žlútky vaječné, aby se málo zahustilo, přislaď cukrem, zahřej ji dobře a polej, když na mísu dáš kuřata.
A také chceš li, usuš některú topénku z bielého chleba tenkú, poklaď jimi svrchu kuřata a tú jíchú polej. Dáš li topénky, tehdy netřeba rýže ani jáhel, neb se to tak dělá pro změněnie krmě.