okořeň pepřem a hřebíčky i šafránem, nezkazíš. A tiem obyčejem jíchu udělaje, jakž se nahoře píše, muožeš bez cibule s jablky udělati. Jablka drobně usekaje nebo dlúze jich nakrájeje, jakož jest obyčej na zvěřiny dělati, a pretovaná. Potom svrchu na zajiec dáti, když jej na mísu dáš, než budeš li chtíti sekaná jablka dáti, musíš je do jíchy dáti, aby s jíchú vřela spolu i s kořením.
Zajiec v své jíše
Zastav jej v čisté vodě s jeho krví a vař jej dobře, potom […]text doplněný editorem[46]seříznutý, nečitelný text jablek upretuj. Okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a šafránem, přimasť […]text doplněný editorem[48]seříznutý, nečitelný text sádlem.
Zajiec jinak
Zsekaj zajiec v kusy, vezmi vína a octa, [v]text doplněný editorem[49]seříznuto s okrajem tom jej čistě vymyj a tu jíchu proceď, zsekajž cibuli velmi drobně, daj ji do jíchy a zajiec také, přistrúhaj drobet režného chleba [do]text doplněný editorem[53]seříznuto s okrajem té jíchy a tak spolu vař. Pakli chceš dobře černú jíchu mieti, přilej slepičie krve anebo zaječie, nech, ať tak namiesto uvře, netřeba ho přebierati. Přilož k němu málo sádla, okořeň pepřem, hřebíčky a drobet šafránem.
Hovězie maso
Kto chce, muož též připraviti, v kusy je zsekaje a tak všecko učině, jakož se napřed o zajieci píše.
Zajiec opět jinak
Vezmi polévku hovězie neslanú a málo vína a bielého chleba pro hustost jíchy a některé jablka zkrájej a cibuli asi jednu. Vař tak s tiem zajiec. Potom, než namiesto uvře, přebeř jej a jíchu protáhni, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčky a šafránem, upretuj naň jablek.
Chceš li pak sprostně zachaře připraviti, takto učiň
Najprv jej čistě vymyj, potom nasol, a když solí najde, pec jej na rožni a sádlem polévaj, až […]text doplněný editorem[59]seříznuto s okrajem namiesto upečeš, zsekaj jej v kusy, usmaž […]text doplněný editorem[60]seříznuto s okrajem velmi dobře v sádle […]text doplněný editorem[61]seříznuto s okrajem, potom daj jej mezi tu cibuli, okořeň šafránem a pepřem.
Beranec po polsku
Najprv uvař beranec namiesto dobře, vezmi cibuli, usekaj drobně a v sádle ji usmaž, vezmiž vína nebo octa, jak kto rád jie, daj tu cibuli smaženú do něho a beranec také, okořeň pepřem, zázvorem, květem a šafránem, zvař dobře znenáhla a potom daj na mísu.
Beranec v jíše černé
Upec beranec namiesto, potom jej v kusy zsekaj, usuš některú topénku z bielého