Beranec po polsku
Najprv uvař beranec namiesto dobře, vezmi cibuli, usekaj drobně a v sádle ji usmaž, vezmiž vína nebo octa, jak kto rád jie, daj tu cibuli smaženú do něho a beranec také, okořeň pepřem, zázvorem, květem a šafránem, zvař dobře znenáhla a potom daj na mísu.
Beranec v jíše černé
Upec beranec namiesto, potom jej v kusy zsekaj, usuš některú topénku z bielého chleba, rozvař je v víně, přičiň k tomu švestek vařených, potom tu jíchu protáhni a daj ji do kotlíka nebo do hrnce, vklaď do nie beranec, okořeň pepřem a hřebíčky, a ty ať jest dost číti, přislaď málo cukrem nebo medem, upretuj […]text doplněný editorem[65]seříznuto s okrajem jablek, pakli by chtěl ozdobnějie, daj řezaných mandluo a řečského vína.
Kuroptví jíchu takto stroj
Vezmi kus masa hovězieho libivého, zsekaj je velmi drobně, potom je daj do moždieře, přičině málo čistých neprožluklých slanin a topénku z bielého chleba, brunátně usušenú, ztluc dobře a rozpusť neslanú hovězie polévkú, přičině málo té jíchy, v kteréž kuroptvy vřely, neb prvé uvařiti musíš, a jíchu skrze sítko protáhni, daj do nie kuroptvy a zaostř ji málo vínem, okořeň zázvorem, květem, skořicí, šafránem a málo pepřem. Přilož málo sádla, zvař a potom daj na mísu.
Kačice divoké
Opař najprv kačice a vykuchaj, zastav je v vodě a vař, daj mezi ně kus neprožluklých slanin, potom je přebeř […]text doplněný editorem[70]seříznuto s okrajem, jíchu na ně takto udělaj: Vezmi od nich játry, ale […]text doplněný editorem[71]seříznuto s okrajem kus masa hovězieho, zsekaj drobně, daj do moždieře a slaniny také, kteréž vřely [s]text doplněný editorem[72]seříznuto s okrajem kačicemi, tluc dobře, přidada topénku z bielého chleba, potom protáhni tu jíchu, v kteréž kačice vřely, okořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a hřebíčky, přilej do jíchy málo vína, zkrájej na prstech nadél kačice a vklaď je do té jíchy, nechť tak povrú chvíli, upretuj na ně jablek.
[Na]text doplněný editorem[73]seříznuto s okrajem kačice divoké jícha černá nebo na tetřev
Vezmi švestek, daj je do kyselého vína. Usuš topének z bielého chleba černě, daj je do toho vína, nechť rozevrú. Potom protáhni tu jíchu. A kačice nebo tetřev prvé musíš odpéci na rožně. Potom daj do té jíchy a zvař dobře,