Koury sekané na kostech
Uvař slepice velmi dobře, a když uvrú, sbeř maso s kostí, usekaj je, což muožeš najčistěji, okořeň je pepřem, zázvorem a šafránem, daj do toho řečského vína a mandluo řezaných a málo petružele zelené, přiraž k tomu některé syrové vajce, smíšej všecko spolu. A vezma hnátky od noh a od perutí, dělaj na ně jako hrušky. A když všecko maso vyděláš, pretuj to v sádle, potom jíchu udělaj z kostí od prsí a z jiných, ztluka je dobře v moždieři, anebo z jiného, z čeho chceš, okořeň ji všemi kořeními kromě hřebíčkuo. A když budeš chtieti na stuol dáti, vklaď kusy na mísu a polej tú jíchú.
Kuřata mladá uherským obyčejem
Uvař najprvé kuřata namiesto, vezmi 20 nebo 30 cibulí, jestliže by několikero kuřat bylo, pakli málo, tehdy také méň cibule vezmi, zlup a zastav ji v víně. A když povře dobrú chvíli, daj ji do pa…[88]torzovité slovo s petruželným kořením, a když se rozetře jako kaše, rozpusť tiem vínem, v kterémžcibule vřela, přilej k tomu málo vinného octa, dajž do té jíchy kuřata vařená, okořeň zázvorem, skořicí, muškátovým květem. A daj dost šafránu, a jestliže by chtěl ozdobně mieti, daj do jíchy řezaných mandluo a řečského vína.
Kuřata jinak uherským obyčejem
Vezmi kuřat, kolikero chceš, prosol je a namiesto upec. Uvař několik vajec na tvrdo, vybeř z nich žlútky, daj je do pánve, usuš topénku nebo dvě z bielého chleba, přičiň k tomu petružele zelené dosti a šalvěje, třiž všecko spolu dobře, ať jest jako šalše utřína…[91]torzovité slovo. A když utřeš dobře, rozpusť sladkým vínem anebo jak se komu líbí, protáhni skrze sítko, dajž do té jíchy kuřata, zahřej v kotlíku nebo v hrnci. A když je na mísu dáš, pospi svrchu tlučeným zázvorem.
A chceš li, muožeš napretovati do toho mandluo, řečského vína a hrozienek nebo limúny zkrájej jako groše a daj mezi ta kuřata, jest dobrá krmě.