[lékařský sborník z knihovny knížat Czartoryských]

Biblioteka Książąt Czartoryskich (Krakov, Polsko), sign. B 1497, 19–272. Editoři Černá, Alena M., Voleková, Kateřina. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

[Generovaný obsah]

[146]číslo strany rukopisuTyto všecky věci – angelička, všedobr, zázvor, galgan, horčice, cicvár, jelenie kořenie, máta, hřěbíček, bedrník – spolu zřěž v jednu pušku drobně, jakožto sěmencová zrna[br]zrna] zrno, a netbaj na to, bude li kterého[bs]kterého] ktereho ktereho kořenie viece než druhého, a přiložiž sěmen horčice jednu lžíci a soli kněžské za groš. A toho kořenie tak zřězaného na každý pondělí večer, když budeš chtieti v ložě léci. A takéž i v pátek přijmeš, což muožeš mezi tři prsty vzieti. A to zapieš pivem nebo vínem lehkým, létě studeným pitím, a zimě s horkým. A na to učiníš truňk piva, i lehneš. [147]číslo strany rukopisuA ráno vstana směš malý kus cicváru s solí kněžskú, málo jie vezma, a nepí potom, anebo sněz dvě kubebě[bt]kubebě] kubiebie se dvěma hřiečkoma[64]nebo snad má být „hřěbíčkoma“? a k tomu málo přijma sěmene koprového a koriandru. A potom nepí, a to kořenie sněz, zavra usta i chřiepí i nos.

Paní, v mastný den mezi jinými krměmi vždy měj asa jednu krmi s cibulí vařenú, a to v zimě i v postné dni. Takéž v zimě vždy jedny ryby v cibuli vařené a k tomu osladič a petruželné kořenie. Věziž, pane, že máš zlého hostě, [148]číslo strany rukopisurádť bývá do roka ten host, chceť mieti dobré bydlo, protož ty dni, kteréžť sě neukazuje zimice, jez ptáky, kuřencě, dobré nové maso v koření, kromě husí, kačic, kokota, volavek nejez, ryb všěch nejez, leč ježíky[65]nejisté čtení, jablka vařená nebo pečená, rúbenie ječné, krúpy s dobrými jíchami, nové zelé k masu a k zelí přičíněj[bu]přičíněj] przicziniey prziciniey petruželi, anýzě anebo opichu a buráku, šafránu, čiň jednu krmi na všaký den z uoctu s medem a s tiem kořením, nebo predlík[66]nejisté čtení, nebo to bude jako traňk nebo sirop. A byl li by tvrd, vař starú [149]číslo strany rukopisua churavú slepici nebo s tiemto kořením, jakož posielám, a přičiň maličko soli a ty dni, když zimice nemáš, na čtítrobu teple pí nebo jez nebo lžičkú, desět nebo dvanáct[bv]dvanáct] dwanadz, na to jez, což máš jiného, jakož svrchu psáno stojí. Ten den, když tě zimicě napadne, přěd tú chvílí tři hodiny najméně pojez lehkých věcí, jakožto rúbenie, nebo krup s tenkú jíškú, nebo jíchy nehnilého sýra, anebo jablek pečených, a učiň několiko truňkóv piva a nejez a nepí viece, ažť tě mine. A když tě mine, jez

X
brzrna] zrno
bskterého] ktereho ktereho
btkubebě] kubiebie
bupřičíněj] przicziniey prziciniey
bvdvanáct] dwanadz
64nebo snad má být „hřěbíčkoma“?
65nejisté čtení
66nejisté čtení
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2024, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2024, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2024, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety, 4 měsíci a 1 dnem; verze dat: 1.1.26
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).