k tomu podobné, takto se dělá: Vezmi jalovec zrna a ztluc jen velmi dobře, pak vezmi smetanu, což se dojí na večer, a tu zbeř zítra a vlí na pánev i vložiž tam ten jalovec a vař to spolu velmi dobře a přičiň k tomu másla májového. Pak procediž to skrze rúchu na čistú vodu, pak zbeřiž tu mast do polévaného hrnce a zvař ji a schovej, a tať mast hojí každé odznobenie a jiné rány k tomu podobné.
Mast na rány, v kterýchž se maso samo jie
Mast převýborná k těm všem bolestem, v kterýchž se samo maso jie v sobě, takto se dělá: Vezmi bielé kadidlo a rozdělejž je s bielkem vaječným jako kaši a věž se tiem jako jinú mastí, nebo netřesk, i udělejž z něho flastr a klaď jen sobě na tu bolest.
Ktož má súchotiny
Mast převýborná k súchotinám, kterážto zase údy masem narošťuje u malém času, a proti dně lámaní v kostech, a jest věc na mnohých skušená: Vezmi nedvězého sádla jako dvě slepičie vejce a stroje bobrového jako jedno vejce a čistého jalovce se dvě hrsti, a ztluc to spolu velmi dobře, pak přičiň k tomu sádla šejdlík a nalí na to puol pinty vína, a vař to spolu, a to tak dlúho, ažť by to všeckno víno vyvřelo. Pak mažiž se tú mastí dobře při vohni a vetři ji tuze do sebe a obiň na to psí kuoži a maž se vždy na každý den. A pakliť by tě dna lámala, tehdy přičiň k té masti tohoto kořenie, když ji vařiti budeš: ívy, popence, peltramu, kosatce červeného, hořce, brotanu, a vař to dobře týmž obyčejem, jakožto i první. Ale na dnu lámanie netřeba psie kuože, jediné máš se tú mastí často mazati, a přestaneť všeckno lámanie.
Mast proti prašivosti
Mast výborná proti prašivosti, kterážto bývá z slané flegmy, takto se dělati má: Vezmi glétu, síru, saze s peci, a to jednoho jako druhého, i směsiž to spolu s volejem i mažiž se tú mastí při vohni, a spadnúť z tebe a sprchnú všeckny prašivosti.
Proti prašivosti
Mast velmi misterná a duovodná k každé prašivosti, kterážto člověka uzdravuje dokonale jedniem nebo dvojím pomazáním, když se před tiem purgací vyčistíš a vyprázdníš sobě život vnitř několikrát, takto se dělá: Vezmi jalovce s hrst, soli obecné se lžíci a síry s puol lžíce a ztluc to spolu velmi dobře. Pak vezmi sádlo vepřové a vařiž to spolu na pánvici velmi dobře a potom ji proceď zahorka a schovej. Pak maž se tú mastí u horka a zhojíš se namiesto každé prašivosti, neboť jest věc pokušená.