[Chirurgické lékařství]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XVII H 23, 343 f. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

krunšpát a med čistý, i zvařiž to spolu, přilije k tomu octa, ažť bude červená a hustá. Pak, kdežť jest mrtvé maso, obnoviž to málo a přikládej tu mast a snieť je všeckno, a budeť ta mast sprvu bielá a potom zelená a jestiť užitečná a skušená.

Mast velmi dobrá a skušená proti střielom a jiným bolestem takovým, takto se dělá: Vezmi vosku nového a bielé pryskyřice, paličkového kořenie, černohlávku a konopného voleje, a to všeho rovně, pak ztluciž to dobře a zvař spolu a potom schovej a věž se tiem ráno a večer, jestiť pokušené.

Mast velmi misterná na odznobenie a na jiné věci k tomu podobné, takto se dělá: Vezmi jalovec zrna a ztluc jen velmi dobře, pak vezmi smetanu, což se dojí na večer, a tu zbeř zítra a vlí na pánev i vložiž tam ten jalovec a vař to spolu velmi dobře a přičiň k tomu másla májového. Pak procediž to skrze rúchu na čistú vodu, pak zbeřiž tu mast do polévaného hrnce a zvař ji a schovej, a tať mast hojí každé odznobenie a jiné rány k tomu podobné.

Mast na rány, v kterýchž se maso samo jie

Mast převýborná k těm všem bolestem, v kterýchž se samo maso jie v sobě, takto se dělá: Vezmi bielé kadidlo a rozdělejž je s bielkem vaječným jako kaši a věž se tiem jako jinú mastí, nebo netřesk, i udělejž z něho flastr a klaď jen sobě na tu bolest.

Ktož má súchotiny

Mast převýborná k súchotinám, kterážto zase údy masem narošťuje u malém času, a proti dně lámaní v kostech, a jest věc na mnohých skušená: Vezmi nedvězého sádla jako dvě slepičie vejce a stroje bobrového jako jedno vejce a čistého jalovce se dvě hrsti, a ztluc to spolu velmi dobře, pak přičiň k tomu sádla šejdlík a nalí na to puol pinty vína, a vař to spolu, a to tak dlúho, ažť by to všeckno víno vyvřelo. Pak mažiž se tú mastí dobře při vohni a vetři ji tuze do sebe a obiň na to psí kuoži a maž se vždy na každý den. A pakliť by tě dna lámala, tehdy přičiň k té masti tohoto kořenie, když ji vařiti budeš: ívy, popence, peltramu, kosatce červeného, hořce, brotanu, a vař to dobře týmž obyčejem, jakožto i první. Ale na dnu lámanie netřeba psie kuože, jediné máš se tú mastí často mazati, a přestaneť všeckno lámanie.

Mast proti prašivosti

Mast výborná proti prašivosti, kterážto bývá z slané flegmy, takto se dělati má: Vezmi glétu, síru, saze s peci, a to jednoho jako druhého, i směsiž to spolu s volejem i mažiž se tú mastí při vohni, a spadnúť z tebe a sprchnú

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 4 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).