[17v]číslo strany rukopisutěstem hrnec, ať pára nevynde.
Kaše z vepřových žaludkov
Vezmi žaludky, vlož do hrnce a vař, ať se rozvařie. I vyložiž potom na štok a zsekaj drobně i vlož to v hrnec, a k tomu cibule usmaže, vlož to, ať spolu vře, a nechceš li cibule, ale chleba, a to osol a přilí k tomu polévky.
Kaše jazyková
Vezmi jazyk, přistav, ať se rozvaří, zsekaj jej velmi dobře, přičiniž, máš li, játřičky, nemáš li, ale chleba bielého daj k tomu.
Kaše z masa
Vezmi běli vepřové a to vař v úkropě namiesto i s koží a, vylože na štok, zsekaj velmi drobně, a to bez koží, dajž k tomu bielého chleba rozmočeného u vodě a vajec k tomu, procediž a vař v koření.
Polévka mandlová
[18r]číslo strany rukopisuOblup mandly, potom je ztluc v moždieři aneb rozetři dobře v pánvi, rozpustiž je vodú teplú. Pakli chceš lepší mieti, rozpusť malvazím a oslaď ji cukrem. Potom daj šafránu, skořici, zázvor, květ.
Polévka ježdíková
Oblúpě, vykuchaje zvař dobře, ztluc neb rozetři v pánvi, přičině petružele, procediž skrze sítko a okořeň.
Semenečná polévka
Semenec jarý rozetřieti dobře a potom rozpusť malvazím neb jiným pitím, kterým chceš, a okořeň.
Postnie polévka
Rozdělaj múku s malvazím tak, ať jest dobře žídko jako polévka semenečná. Potom proceď a zvař málo a okořeň.
Polévka hrachová
Slévaj tu vodu, v které hrách vaříš, a to čiň několikrát a okořeň.
Polévka syrná
[18v]číslo strany rukopisuPřistav sejr v horké vodě, a když uvře, protiskni tu jíchu skrze sítko, a budeš li chtieti, okořeň a omasť.
Jícha na bobrový ocas
Uvař prvé ocas namiesto a oblup s něho kuoži i potom skrájej jiej na kusy aneb nechati celého. I nasušiž topének z bielého chleba a ty omoč v dobrém víně. Potom to protiskni skrze hartuch a to okořeň – zázvor, skořice, hřebíčky a květ. Jest li víno kyselé, ale oslaď medem. Vařiž potom v té jíše ocas. A táž jícha muož býti na vajce nadievaná neb na klobásy kaprové, o těch hledaj napřed.
Jícha na kapúny
Rozetři mandlov s jich plíčkami, a rozpusť tou jíchú, v kteréž kapúni vřeli, potom proceď a okořeň zázvorem, květem, pepřem a omasť sádlem. Potom vlož v tu jíchu kapúna, nechť v ní vře.