[Kuchařka]

Knihovna Národního muzea v Praze (Praha, Česko), sign. I H 51, 1r–56v. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[14r]číslo strany rukopisua vlí několik vajec a řeckého vína opera, okořeň a potom obaluj zase na kosti a pec na másle anebo na sádle. A potom učiň čistú jíchu sladkú nebo ostrú, jakžť se zdá.

Opět kaše

Vezmi jáhly a smaž dobře v másle a potom nalí mléka na to.

Tuto se počíná připravovánie krmí Strnišťových, připsané, a najprvé o srní hlavě aneb o telecí

Srní hlavu neb telecí uvařiti namiesto a vybera kostí, maso zsekati, i jazyk čistě vostrúhati a vše zsekati spolu drobně. Potom nalije strdi i zvařiti dobře v tom. A daj kořenie – hřebíčkov, zázvoru, pepře, šafránu, aby to vše spolu zevřelo v koření. Potom tu hlavu smažiti, přičině vína řeckého a vlíti v to osm neb deset vajec. A toho opět spolu dobře posmažiti a potom to v čistú rúchu vložiti [14v]číslo strany rukopisua to presovati den a noc. Potom vyňma z presu, učiniž na to kořenie sladké nebo ostré, jakť se koli líbí, a skrájeti v topeničky, sádla k tomu nedati, a kto chce, muož to studené jiesti.

Srninu kto chce strojiti

Srnina má u vodě vařena býti. Pakli jest stará, přiliti vína a topenici bielého chleba dobře usušiti uštířalú a z toho jíchu učiniti a jablky zazrniti.

Veveřice

Vař u vodě a přičiň vína a topenici bielého chleba uštířalú a z toho učiniti jíchu.

Ptáčkové

Mají vařeni býti v hovědí jíše neb v skopové, v jíchu přičiň chleba a ptáček nebo dva.

Ptáčkové aby trvali neb kuřence

Uvař je napoly a vlož je v ocet za několiko dní. Potom vlož je do polévky a vař je do konce.

Knedlíky takto dělaj

Maso telecie vzieti a zsekati drob[15r]číslo strany rukopisuně a žlútkov vaječných přičiniti a kořenie, cožť se zdá, a petružele zelené. Též také o skopových a, obvále v bielú múku, smažiž to na pánvi v sádle nebo v másle, učiniž na to kořenie sladké nebo ostré.

Klobásy takto dělaj

Udělajž miešená vajce, ne tvrdá, ani také měká, zsekajž je drobně. Vezmi pak múky bielé, vína řeckého, petružele zelené, šalvěje a, v koření zaváleje, učiniž jako klobásy, a pec v sádle nebo v másle. Potom udělaj kořenie, jakéž koli chceš, na to.

Klobásy z masa kterého koli

Vezmi skopové jelito tučné, zsekajž maso s vepřovú bělí, což muožeš najlép, a okořeně, chceš li. Potom je vař a udělaj jíchu, jakúž chceš.

Klobásy z kterých koli ryb

Oblúpiti ryby, zřež z nich maso, zsekaj, což muožeš najdrobnějie,

X
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).