[lapidář z františkánského lékařství]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XI C 2, 292r−295r. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

<<<10<292r292v293r293v294r294v>>10>>
Zobrazit ediční aparát

zdráv a má dobré jmeno. I také milý zrak, ktož jej nosí s nehetky, nedá jeho nikomému viděti.

Emidros kámen jest křišťálovi podoben a vždy kapí s něho krápě vodné, avšak sě tiem neumenší. Dobr jest v súdě, neb s ním ijeden nemóž sě zlobiti.

Epistrit jest kámen barvy črvené a světlé a má žilky bielé. Ktož [jej]text doplněný editorem[1]doplněno podle lapidáře vodňanského – rkp. Knihovny Národního muzea II F 2 nosí proti srdci, uhrozí všecky lidi i zvieřata a búři a hrom tiší, i krúpy. A vrže li ten kámen u var, hned stydne.

Gagát, jemuž akštýn řiekají, dvuoj jest, črvený a žlutý. A obój jedné moci, na morském břěze mnoho jich bývá. Potřěn jsa, stéblo béře, hoří na uhlí jako kadidlo. Ktož jej zetra pie, pomáhá od vodného telete. Ktož s něho dásně vodú umývají, nedá zubóm padati. Pára jeho krev stavuje. Dým jeho hady pudí pryč. Prach jeho dobr jest žalúdku studenému. Která paní pie jej u víně, dobře zamútiec, inhed vody nezdrží. A jest li panna, nevadí jie nic. Které panie dietky mievají, v ten čas dobrý jest.

Gagakrom jest jako kuože srnie, ktož poctivě nosí, boje nikdy neztratí. A to král Altides zkusil, když jej měl při sobě, vždycky nepřátely pobil. Když jeho neměl, inhed boj ztratil etc.cizojazyčný text

Geloz jest tváři jako žalud, ale barvú, tvrdostí adamantovi podoben.

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 7 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).