Mazanec
Učině všecko dřieve řečené, přilíž trochu malvazie nebo vína, nasuše čistého suchého chleba, omáčej v tom. A vezma čistý rendlík, nalí dřevěného oleje, zahřej jej dobře. I vezma řeckého vína, mandlov i zřež mandly čistě a zpeř u víně, směsiž to spolu, pokládaj vrstvu a druhú chleba sušeného. A když plnú nakladeš, zalíž vokolo krajiev volejem horkým, peciž to poznenáhlu na malém uhlí, aby toho nespálil, a přikryj horkú pokličkú na vohni rozpálenú. A když bude dobře, daj na mísu.
Kaše brunátná v mastný i v postný den
Vezmiž čistých jahod nebo višeň černých, vař v čistém víně. A zsuše čistých topeniček, vlíž tam, ať spolu vře. Pak protiehni to skrze hartuch, potom vondaj do čistého kotla a dajž do toho cukru nebo medu. Potom daj kořenie svrchupsané, dajž voleje dřevěného, anézu tlučeného, a když [5v]číslo strany rukopisuuvře, daj na mísu.
Kaše z zvěřiny takto se má dělati
Vezmi jeleninu kýtní, vosole pec na rožníku, když se upeče, tluc v moždieři a rozpusť vlaským vínem anebo malvazím. Potom protiehni skrze hartuch. Vezmi cukru nebo medu, ať jest sladko, dajž tam vína řeckého, zpera čistě, a sádla čistého nalí, nalíž vajec, což by se dalo, že by husto bylo, a protiehni skrze hartuch, dajž kořenie všecka. Chceš li žlutú mieti, daj šafránu. Pakli chceš, nechajž, když bude vřieti, vlíž tam ta vajce a miechaj, ať se nesrazie. A když se koli zsadí, odstav od ohně a potom daj na mísu.
Kaše fíková
Přistav fíky u víně neb v malvazí, vařiž[b]vařiž] wawrziz je, ať vyvrú všecky. Potom vocedě ztluc v moždieři, nasuše topének z bielého chleba, rozmočiž v tom, v čem si fíky vařil, vytáhniž to skrze hartuch, vondajž do čistého kotla, dajž do toho medu a[6r]číslo strany rukopisunebo