[54r]číslo strany rukopisuna tenké kusy. Jíchu takovú udělaj: vezmi bielého chleba, rozvař jej v víně, potom protáhni[hm]protáhni] prot[290]seříznuto s okrajem skrze sítko, okořeň všemi kořeními[hn]kořeními] korze…mi[291]seříznuto s okrajem. Potom, když to uvaříš, jíchu[ho]jíchu] chu[292]seříznuto s okrajem doluov sceď a vychlaď ji[hp]ji] g[293]seříznuto s okrajem, a kusy rozklada, také vystuď. Potom, když obé vystydne, vt…[294]torzovité slovo do hrnce a nech tak postáti.
Kapry nadievané kto chce dělati
Najprvé kapr ostruž, potom při samé hlavě vuokol obře…[295]torzovité slovo jej a stiehni kuoži s něho doluo[hq]doluo] dol[296]seříznuto s okrajem k vocasu, sřež s něho maso všecko doluo a vykuchaj […]text doplněný editorem[297]seříznuto s okrajem a nastrč jej na dřevený rožník[hr]rožník] ro[298]seříznuto s okrajem, usekajž maso čistě a osol[hs]osol] oſ[299]seříznuto s okrajem, coť se zdáti bude, přidaj [54v]číslo strany rukopisupetružele zelené, řezaných mandluo a řečského vína, nadievajž zase tiem masem kapr, a když všecko maso vyděláš, převlec[ht]převlec] prewlecz zase k hlavě kuoži od ocasu, vezmiž čistého dochu, nasekaj ho nedlúze[hu]nedlúze] nedluhe a poklaď na rošt, vlož ten kapr svrchu[hv]svrchu] ſwrch a pec znenáhla, až se namiesto upeče. Potom naň jíchu takto udělaj: uvař dva nebo tři kusy kapra s petruželným kořením, daj potom do pánve a tři, usuše topénky nebo dvě z bielého chleba. A když se dobře rozetře, rozpusť vínem nebo vlažnú vodú a protiehni skrze sítko, [55r]číslo strany rukopisuokořeň jíchu, jak chceš, krom hřebíčkuo. Zvař dobře tu jíchu, a když budeš chtieti na mísu dáti, polej tú jíchú.
Štika po polsku s slaninami
Ostruž[hw]Ostruž] oſtr[300]seříznuto s okrajem štiku a roztrhni, zsekaj ji na kusy a prosol nevelmi, potom ji přistav v vodě, usek…[301]torzovité slovo čistých neprožluklých slanin velmi drobně, daj na tu štiku[hx]štiku] ſſt[302]seříznuto s okrajem, a petruželného kořenie, vař ji tak a namiesto okořeň pepřem a zázvorem, a toho musíš dosti dáti. A když[hy]když] kdy[303]seříznuto s okrajem uvaříš, daj na mísu.
Štokfiš takto dělaj
Ztluc jej najprv sekyrú na štoku a namoč jej v láce[hz]láce] Wlaacze, nechť mokne celú noc. Ráno jej pak zastav, ať vře hodinu nebo dvě, potom jej vybeř z kotlíka a vybeř z něho kosti, zastaviž jej zase v čisté vodě a zasol vhod. Vezmiž potom mandluo, zlup je, daj je do pánve a zetři velmi dobře, potom je rozpusť úkropem, ať jest jako hustá smetana. A když štokfiš dobře bude, sceď s něho vodu a daj naň to mandlové mléko, omasť máslem novým nebo starým, jestli o masopustě. Pakli by bylo v puostě, tehdy