Černý, Jan: Spis o nemocech morních, kterak se mají lidé chovati před tím i po tom času

Litomyšl: Olivetský z Olivetu, Pavel, 1506. Knihovna Národního muzea (Praha, Česko), sign. 28 G 54, A1r–H2r. Editor Černá, Alena M. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

přikládaje. A když by se vyčistilo, dělati flastry, aby pěkně zarostávalo i zavieralo se. O tom psáti se bude při konci léčenie pryskýřuov.

Pryskýře hojiti takto

Při hojení pryskýřuov a hliz vždy pí vodu nového složenie anebo sirop svrchu psaný, posilněnie srdečná přijímaje i pilulí morních. Na pryskýř baňku též muožeš přikládati jako na hlízu, aby zlé porušenie ven tudy táhlo se. Dryák z ženým vínem rozpusť, v tom kus vomanu široce ukrojeného po jedné straně vomoč a, často obnovuje, přikládaj. Též žlútek vaječný s solí smiesiti, v tom voman vomočiti anebo ředkev, přikládati, muož-li, i přivázati. Jináče fíky stlúci [s]text doplněný editorem aloes [s]text doplněný editorem solí a vína přiliti, na listu chřenovém roztáhnúti a přikládati vše s častým obnovováním několikrát za den. Po prvniem přiložení počerná pryskýř a vždy bude se větčiti častým přikládaním, až se roztrhne a poteče hnis škaredý, počernalý. Na to těsto vložiti a s ním strup sejme se. Potom mastí narosťující hojiti.

Pryskýř kto má, byl-li by zhojitedlný, chceš-li znáti, z dryáku flastr udělaj a přilož, vyprahne-li dryák, zlé znamenie. Nevyschne-li a nemocný dobré mysli a čerstev i pojeda k zdraví navrátí se. Též galbanumcizojazyčný text roztáhnúti na šatku, přiložiti, chytí-li se pryskýře a neodtrhne-li se, leč s kořenem, zhojitedlný jest. Pakli jináče, zlé strašlivé.

Pryskýře roztrhuje a zhojuje snadně toto: vzieti dryák lesní, kavias, svalník větší, soli přidati, stlúci s sádlem vepřovým, nemnoho sádla dáti. A při tom píti nápoje svrchu vypsané a pohodlně chovati se.

Pryskýř když by se otevřel, vzieti svalník největší, má hrubý kořen počernalý, vnitř bielý a mastný, široce jej rozřezati, u víně vomáčeti a přikládati. Chléb z pece vyňatý teplý klásti na pryskýř dobré jest, kavias stlúci a přiložiti. Těsto s volejem a s solí užitečné k tomu jest. Strup, udělal-li by se, neodtrhuj náhle, ale vař sléz u vodě, v tom húbu vomáčej a klaď na to často, až by změkl. Anebo toto dělati: stlúci kořen slézový

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 5 měsíci a 10 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).