[Život Krista Pána, rukopis A]

Národní knihovna České republiky (Praha, Česko), sign. XVII A 9, 113 f. Editor Stluka, Martin. Ediční poznámka
<<<<<69r69v70r70v71r71v72r72v73r>>>>>
Zobrazit ediční aparát Skrýt obsah

[Generovaný obsah]

narozenému zrak navrátil. By to nebyl ot boha, nemohl by nikterým činem toho učiniti.“ K němužto Židé řechu: „Vešken jsi sě v hřieše narodil, avšak nás učíš?“ V tu Židé velikými hněvy ot sebe jeho vyhnachu.

To Ježíš uslyšav, ež jeho ot sebe vyhnali, nalez jeho, k němu vecě: „Věříš li v Syna božieho?“ K tomu on vecě: „Kto jest ten, abych veň uvěřil?“ K němužto Ježíš vecě: „I viděl jsi jeho, a ten jest, jenžto s tebú mluví.“ K tomu on vecě: „Věři, hospodine.“ A to řek, padna na zemi, pomodlil sě hospodinu. Tehdy Ježíš k němu vecě: „V súd jsem na tento svět přišel, aby tí, jíž nevidie, viděli, a kteříž vidie, oslnuli.“ To uslyšechu někteří z licoměrníkóv, jížto s ním biechu, k němu řechu: „A zdali i my jsme slepí?“ K nimžto Ježíš vecě: „Byšte byli slepí, hřiecha byšte nejměli, ale pravíte, byšte viděli, proto váš hřiech u vás ostává.

Zajisté, zajisté pravi vám, ktož nevchodí skrzě dřvi v ovčí ovčinec, ale vchodí jinady, ten jest lotr a zloděj. Ale ktož vchodí dveřmi, pastýř jest ovcí. Tomu strážě dveří otevře a ovcě hlas jeho uslyšie a vlastních svých ovec pozývá zejmene i vyvodí jě. A když vlastnie své ovcě vypustí, přěd nimi jde a ovcě za ním jdú a znají jeho hlas, a za jiným, za cizím, nejdú a běžie ot něho, neb cizieho hlasu neznají.“ To u přísloví řekl jim Ježíš, ale oni neurozuměli jsú tomu, co jim jest mluvil. Proněžto jim opět řekl Ježíš: „Zajisté, zajisté pravi vám, ež jsem já dveře ovčie. A všickni, kolikž jich koli přišlo, zloději jsú a lotři, ale nesposlúchali jsú jich ovcě. Já jsem dveři, ktož skrzě mě vejde, spasen

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 3 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).