[lékařský sborník z knihovny knížat Czartoryských]

Biblioteka Książąt Czartoryskich (Krakov, Polsko), sign. B 1497, 19–272. Editoři Černá, Alena M., Voleková, Kateřina. Ediční poznámka

Edice vznikla v rámci řešení projektu GA ČR č. P406/10/1140 Výzkum historické češtiny (na základě nových materiálových bází).

[Generovaný obsah]

klásti a vařiti petružěl pro kámen, když tě často napadá. A pro ten také požívaj čistého pitie. A někdy také měj chřěn s jíchú masa a skývú bielého chleba, rozetrúc jako šalši. A toho budeš požívati ve všěch krmiech vařených i pečených od masa. A k té šalši muožeš vložiti šest aneb sedm jader břěskevných, oblúpě i rozetřieti spolu, anebo šalši s petruželí anebo s horčicí, a kaž přiložiti soli málo v ty šalšě. Anebo zázvora třeného. Prvnie krmě tvá vždy buď polévka a poslednie topenice. Tyto všecky věci – angelička, všedobr, zázvor, galgan, horčice, cicvár, jelenie kořenie, máta, hřěbíček, bedrník – spolu zřěž v jednu pušku drobně, jakožto sěmencová zrna, a netbaj na to, bude li kterého kořenie viece než druhého, a přiložiž sěmen horčice jednu lžíci a soli kněžské za groš. A toho kořenie tak zřězaného na každý pondělí večer, když budeš chtieti v ložě léci. A takéž i v pátek přijmeš, což muožeš mezi tři prsty vzieti. A to zapieš pivem nebo vínem lehkým, létě studeným pitím, a zimě s horkým. A na to učiníš truňk piva, i lehneš. A ráno vstana směš malý kus cicváru s solí kněžskú, málo jie vezma, a nepí potom, anebo sněz dvě kubebě se dvěma hřiečkoma a k tomu málo přijma sěmene koprového a koriandru. A potom nepí, a to kořenie sněz, zavra usta i chřiepí i nos.

Paní, v mastný den mezi jinými krměmi vždy měj asa jednu krmi s cibulí vařenú, a to v zimě i v postné dni. Takéž v zimě vždy jedny ryby v cibuli vařené a k tomu osladič a petruželné kořenie. Věziž, pane, že máš zlého hostě, rádť bývá do roka ten host, chceť mieti dobré bydlo, protož ty dni, kteréžť sě neukazuje zimice, jez ptáky, kuřencě, dobré nové maso v koření, kromě husí, kačic, kokota, volavek nejez, ryb všěch nejez, leč ježíky, jablka vařená nebo pečená, rúbenie ječné, krúpy s dobrými jíchami, nové zelé k masu a k zelí přičíněj petruželi, anýzě anebo opichu a buráku, šafránu, čiň jednu krmi na všaký den z uoctu s medem a s tiem kořením, nebo predlík, nebo to bude jako traňk nebo sirop. A byl li by tvrd, vař starú

 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 4 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).