okořeň jíchu, jak chceš, krom hřebíčkuo. Zvař dobře tu jíchu, a když budeš chtieti na mísu dáti, polej tú jíchú.
Štika po polsku s slaninami
Ostruž štiku a roztrhni, zsekaj ji na kusy a prosol nevelmi, potom ji přistav v vodě, usek…[301]torzovité slovo čistých neprožluklých slanin velmi drobně, daj na tu štiku, a petruželného kořenie, vař ji tak a namiesto okořeň pepřem a zázvorem, a toho musíš dosti dáti. A když uvaříš, daj na mísu.
Štokfiš takto dělaj
Ztluc jej najprv sekyrú na štoku a namoč jej v láce, nechť mokne celú noc. Ráno jej pak zastav, ať vře hodinu nebo dvě, potom jej vybeř z kotlíka a vybeř z něho kosti, zastaviž jej zase v čisté vodě a zasol vhod. Vezmiž potom mandluo, zlup je, daj je do pánve a zetři velmi dobře, potom je rozpusť úkropem, ať jest jako hustá smetana. A když štokfiš dobře bude, sceď s něho vodu a daj naň to mandlové mléko, omasť máslem novým nebo starým, jestli o masopustě. Pakli by bylo v puostě, tehdy dřeveným nebo lampovým olejem, dajž cukru do něho, aby sladl, […]text doplněný editorem[305]seříznuto s okrajem řezaných mandluo a řečského [vína]text doplněný editorem[306]seříznuto s okrajem. Usmaž čistě cibule, velmi drobně ji usekaje, daj naň. Pakli chceš bez cibule, muožeš ji nedávati, netřeba žádným kořením kořeniti. Pakli by kto chtěl, muož …lati[312]torzovité slovo semenečné nebo makové mléko. Jestliže jej s cibulí uděláš, tehdy jej musíš okořeniti pepřem, zázvorem a šafránem.
Štokfiš z štiky
Roztrhni štiku a pověs ji do dýmu, ať se udí za dva nebo za tři dni, vezma ji, zsekaj na kusy a vymyj ji, […]text doplněný editorem[319]seříznuto s okrajem potom zastav v vodě, ať […]text doplněný editorem[320]seříznuto s okrajem rozbeřiž ji čistě drobně, vybeřkosti, vezmiž čisté smetany, vraz do nie některé vajce. Zahřej ji a daj potom ten štokfiš do nie a vař. A když dobře bude, jez pane svat…[322]torzovité slovo. Pomni přidati kus másla, když mřieti bude v hrnci nebo v kotlíku.