petružele zelené, řezaných mandluo a řečského vína, nadievajž zase tiem masem kapr, a když všecko maso vyděláš, převlec zase k hlavě kuoži od ocasu, vezmiž čistého dochu, nasekaj ho nedlúze a poklaď na rošt, vlož ten kapr svrchu a pec znenáhla, až se namiesto upeče. Potom naň jíchu takto udělaj: uvař dva nebo tři kusy kapra s petruželným kořením, daj potom do pánve a tři, usuše topénky nebo dvě z bielého chleba. A když se dobře rozetře, rozpusť vínem nebo vlažnú vodú a protiehni skrze sítko, okořeň jíchu, jak chceš, krom hřebíčkuo. Zvař dobře tu jíchu, a když budeš chtieti na mísu dáti, polej tú jíchú.
Štika po polsku s slaninami
Ostruž štiku a roztrhni, zsekaj ji na kusy a prosol nevelmi, potom ji přistav v vodě, usek…[301]torzovité slovo čistých neprožluklých slanin velmi drobně, daj na tu štiku, a petruželného kořenie, vař ji tak a namiesto okořeň pepřem a zázvorem, a toho musíš dosti dáti. A když uvaříš, daj na mísu.
Štokfiš takto dělaj
Ztluc jej najprv sekyrú na štoku a namoč jej v láce, nechť mokne celú noc. Ráno jej pak zastav, ať vře hodinu nebo dvě, potom jej vybeř z kotlíka a vybeř z něho kosti, zastaviž jej zase v čisté vodě a zasol vhod. Vezmiž potom mandluo, zlup je, daj je do pánve a zetři velmi dobře, potom je rozpusť úkropem, ať jest jako hustá smetana. A když štokfiš dobře bude, sceď s něho vodu a daj naň to mandlové mléko, omasť máslem novým nebo starým, jestli o masopustě. Pakli by bylo v puostě, tehdy