uvař namiesto, daj je na mísu a polej tú jíchú a svrchu pospi zázvorem. Pakli chceš, vezmi čisté smetany, vraž do nie dva nebo tři žlútky vaječné, aby se málo zahustilo, přislaď cukrem, zahřej ji dobře a polej, když na mísu dáš kuřata.
A také chceš li, usuš některú topénku z bielého chleba tenkú, poklaď jimi svrchu kuřata a tú jíchú polej. Dáš li topénky, tehdy netřeba rýže ani jáhel, neb se to tak dělá pro změněnie krmě. A když na mísu dáš, pomni a posol zázvorem.
Kuřata po uhersku ještě jinak
Vezmi kolikero chceš kuřat a odbeř je, uvař na tvrdo několik vajec, usekajž je drobně, a kus neprožluklých slanin k tomu také přidaj. A také je drobně usekaj. Jáhel dobře uvařených vezmi, též je prosekaj a každé zvláště sekaj. A když všecko […]text doplněný editorem[114]seříznuto s okrajem, směs spolu, daj do toho řečského vína. A vezmi čisté sladké smetany nebo mléka hustého, rozpusť to nežídce, ošafraň dobře šafránem a tiem ta kuřata nadievaj. A když naděješ, prosol je a nastrkaj je na rožeň, ať se upekú. Vezmi smetany sladké, otop ji a vraž do nie některý žlútek vaječný, rozklekce prvé dobře. A lijž ji do kotlíka a zvař dobře, okořeň ji šafránem a zázvorem. A když ta kuřata dáš na mísu, polej je tú smetanú. A slepice mladé muožeš také tiem obyčejem strojiti, jako se o kuřatech tuto píše.
Veveřice takto stroj
Najprv je vytáhni a vykuchaj a vymyj dobře studenú vodú. Zastav je v hovězie polévce neslané. A když uvrú, udělaj na ně jíchu žlutú nebo černú.
Žlutú takto uděláš: odpec slepičí játřičky a kožky, usuš topénku z bielého chleba, nebo ku potřebie bude, dajž ty […]text doplněný editorem[121]seříznuto s okrajem s topénkami a utluc namiesto dobře, potom rozpusť hovězie polévkú a protáhni skrze sítko, dajž pak do jíchy veveřice, okořeň pepřem, zázvorem, šafránem a muškátovým květem,