zázvorem, květem, skořicí, šafránem a málo pepřem. Přilož málo sádla, zvař a potom daj na mísu.
Kačice divoké
Opař najprv kačice a vykuchaj, zastav je v vodě a vař, daj mezi ně kus neprožluklých slanin, potom je přebeř […]text doplněný editorem[70]seříznuto s okrajem, jíchu na ně takto udělaj: Vezmi od nich játry, ale […]text doplněný editorem[71]seříznuto s okrajem kus masa hovězieho, zsekaj drobně, daj do moždieře a slaniny také, kteréž vřely [s]text doplněný editorem[72]seříznuto s okrajem kačicemi, tluc dobře, přidada topénku z bielého chleba, potom protáhni tu jíchu, v kteréž kačice vřely, okořeň ji pepřem, zázvorem, šafránem a hřebíčky, přilej do jíchy málo vína, zkrájej na prstech nadél kačice a vklaď je do té jíchy, nechť tak povrú chvíli, upretuj na ně jablek.
[Na]text doplněný editorem[73]seříznuto s okrajem kačice divoké jícha černá nebo na tetřev
Vezmi švestek, daj je do kyselého vína. Usuš topének z bielého chleba černě, daj je do toho vína, nechť rozevrú. Potom protáhni tu jíchu. A kačice nebo tetřev prvé musíš odpéci na rožně. Potom daj do té jíchy a zvař dobře, nechceš li ostré jíchy mieti, o…[76]torzovité slovo, čím chceš, okořeň pepřem a hřebíčky. A upretuj jablek.
Koury v černé jíše
Usuš z bielého chleba topének na černo, zvař je v víně, potom skrze sítko proceď a koury odpec najprvé napoly, potom je zsekaj na kusy a vklaď do jíchy, okořeň skořicí, zázvorem, šafránem a málo pepřem, přimasť sádlem nevelmi, zvař znenáhla. A když na mísu dáš, daj svrchu jablka pretovaná.
Koury sekané na kostech
Uvař slepice velmi dobře, a když uvrú, sbeř maso s kostí, usekaj je, což muožeš najčistěji, okořeň je pepřem, zázvorem a šafránem, daj do toho řečského vína a mandluo řezaných a málo petružele zelené, přiraž k tomu některé syrové vajce, smíšej všecko spolu. A vezma hnátky od noh a od perutí, dělaj na ně jako hrušky. A když všecko maso vyděláš, pretuj to v sádle, potom jíchu udělaj z kostí od prsí a z jiných, ztluka je dobře v moždieři, anebo z jiného, z čeho