V nově rozmnožená knížka kuchařská…

Praha: Karel Josef Jauernich, 1763. Strahovská knihovna (Praha, Česko), sign. AC VI 81, 84r–115v. Editor Zápotocká, Pavlína. Ediční poznámka

[Generovaný obsah]

[86v]číslo strany rukopisudrobně skrájeného citronu, nech to spolu vařiti[af]vařiti] wařjti, vezmi též tři žloutky z vajec, vraž do hrníčka[ag]hrníčka] Hrnyčka, zaceď s citronovým zoftem, přilož k nim[ah]nim] njm kus nového másla, přidej pár lžíc studené hovězí[ai]hovězí] howězy polivky, dobře skverlůj, potom vylej to na rendlík, nalej na to vřelou polivku, v které se kůře vařilo, postav to na tichý[aj]tichý] tjchý oheň, nech to tak státi, až by to drobet zhustlo (pozorůj však, aby se to dlouho nevařilo, též[ak]též] tež aby se to nezadymělo), vlož potomě to kůře na mísu a tou jíchou jej polej, pak nakrájej z citronu kroužkův a nimi[al]nimi] njmi kolem mísu oblož.

8. Z divoké svině hlava jak se strojiti má.

Vezmouc hlavu na čisto ohnivým šínem očuzenou, vymej, pak osol, vař ji a když již dost vařená bude, tehdy udělej na ni[am]ni] nj omáčku, jak následuje: Vezma dobrého mladého neb starého vína, dej do něj strouhaného perníku, zázvoru, pepře, šafránu, květu, cukru, špeku, soli, loupaných, na dlouho krájených mandlů, rozinky velké i malé, cibeby a tak to vše spolu nech vařiti, až dost bude, pak tu hlavu na roště neb kdekoliv jinde dobře osuš, když na stůl dáti chceš, tehdy ji [A4r]číslo strany tisku[87r]číslo strany rukopisutou omáčkou polej a bude dobrá. Chceš-li však černější[an]černější] černěgſſy jíchu míti, tehdy ustrouhej perníku více, pozorůj však, aby to hrubě husté nebylo. Též abys to v té jíše nevařil, neb bys takové velmi mnoho míti musil[ao]musil] muſýl s tvou škodou.

10. Nadívané kuřátko.

Vezma dvě vajička, uvař je, ne tvrdo, a oloupajíc je na drobno s petrželným kořinkem, přidaje hrudku nového[ap]nového] nowěho másla, usekej, vraž do toho jedno vajičko, osol, pak zázvorem, pepřem a květem okořeň a tak tim dobře usekaným kuřátko naděj, pak v hovězí polivce vař, můžeš, jakou chceš, jíchu na to udělat.

11. Artyčok jak se strojiti má.

Artyčok v osolené vodě tak dlouho vař, dokud měký nebude, což poznáš, když[aq]když] kdýž lístek jeden vytáhna měký bude. Dost tehdy uvařený z vody vyndej, do nějakýho[ar]nějakýho] negakýho čistýho šatu vlož, aby vosáchl a voda z něho do šatu se vtáhla, pak vlož do rendlíka, posyp květem kardemumy, zázvorem, pepřem, přidej nového másla, a tak na to dobré hovězí polivky nalejíc, nech zavařiti. Podobným spůsobem můžeš taky špargle již uvařený do studený vody dát a v ní asi hodinu státi nechat, aby tu jich přihořklý šmak odňat byl.

[A4v]číslo strany tisku
X
afvařiti] wařjti
aghrníčka] Hrnyčka
ahnim] njm
aihovězí] howězy
ajtichý] tjchý
aktéž] tež
alnimi] njmi
amni] nj
ančernější] černěgſſy
aomusil] muſýl
apnového] nowěho
aqkdyž] kdýž
arnějakýho] negakýho
 
logo ÚJČ Copyright © 2006–2023, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2023, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2023, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 17 lety, 6 měsíci a 6 dny; verze dat: 1.1.24
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).