nech za hodinu státi. Jestli hustého dole u dna více než vodnatého svrchu, tehdyť jest příliš řídké. Pakli jest všudy jednostajně, tehdy jest mléko právě mírné. Protož husté i vodnaté mléko rady potřebuje, dokudž by prostřední nebylo.
O mléku chovačky
Jestli mléko husté, tehdy strava chůvina lehká býti má. Šafrán ve všech pokrmích užitečně se požívá, též i hrachová polévka, syrná polévka, masová a vovesná kaše z vajec. Masa tvrdého, hrubého, pečeného, ryb, sejra má se vystříhati. Nápoj její subtilné, bílé, lehké neb s vodou míšené víno bejti má. Řídké pivo, samu hrachovú polévku, šafránem vožlutěnou, teplou neb studenou pí. Aneb vodu, v níž by semeno kopru domácího vařeno bylo. Má také více pracovati nežli kdy jindy. Pakli toto nespomáhá, tehdy lékařstvím krev má jí zřídčena býti.
Jestli mléko chůvino tekuté a řídké, tehdy nemá pracovati, ale silné pokrmy jísti, jako kaši, mléko, mladé maso, má s potřebu svou spáti etc.cizojazyčný text Dobré pivo, sladké víno píti i chléb v něm vomáčeti, též ječnou, rejžovou neb jahelnou kaši jísti muože. Každé jitro na lačno trunk mléka kravího teplého, se lžicí dobře zetřeného cukrkandy neb sic s cukrem přijíti a na to 3 hodiny postiti se a nejésti má.
Aneb vezmi částku jednu dragantu třeného a 4 díly cukru, směs spolu, prachu toho užívaj ráno jednu lžíci s mlékem neb bez něho, přitom mléka jejího pilně šetřiti, až by k své míře přišlo. A tato rada hodí se zvláště hubeným, vyschlým chůvám. Ráno na štitrobu dítěte nepřikojúj.
Mléko její od přílišné horkosti života tratí se, v tom nechť užívá mléčné kaše, ječné, rejžové i jahelné, lociku, salátu, pí ječnou vodu, v níž semeno locikové vařeno jest. Obecně, což dobře k duhu jde, to také mnoho mléka dává.
Při studených ženách také někdy mléčná žila zacpána bejvá, proti tomu vař v hovězí polévce vlaského kopru koření a semeno kopru domácího. Prsy měkkými lněnými šátky potírati 3 hodiny po jídle neb na lačno, to mnoho mléka činí. Vlčí a kozí sejr mnoho mléka dává. Máslo nové u víně píti, anýz, vysokého slézu semeno, lociku v ječné vodě vařiti, toho v jídle neb v pití požívati, hojnost mléka činí. Všecko zdraví dítěte na tom záleží, aby chůva svrchu psané ctnosti do sebe měla.
O nepřirozené hrubosti hlavy dítěte
Avicena tuto vodnatou hlavu jmenuje votokem, někdy v životě matky, však ve větším dílu sedm dní potom. Někdy také z zbytečné