kysělo, -a n.
k kysělý
1. kyselo, kyselý n. zkvašený pokrm, zvl. kaše z vody a mouky n. otrub
2. med. kyselý výluh z otrub
3. hlen, sliz (?)
Dolož. též jako vl. jm. osobní (m.) Kysělo. Sr. astok, kysělicě, procěźenina, zaur
Autor: Kateřina Voleková
Zdroj: Elektronický slovník staré češtiny. Praha, oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2006–, přístupné online: http://vokabular.ujc.cas.cz (verze dat 1.1.27, citován stav ze dne 9. 7. 2025).

kysělo, -a, neutr., polévka z kvasu, Sauerteigsuppe. — Kněží provolávají… puost ku pokání, aby je (lidi)… pod kyſelem zavřeli ChelčPost. 71a. kiſelo *acentur Prešp. 1696 v kap. De convivio, kyſſyelo též Rozk. 2546, kyſſelo též Vocab. 175a; kyselo *acentus Veleš. — Procezenina otrubův, sauerliches Kleienwasser. Potom zmý nohu kyſelem neb procezením otrubóv Rhas. 186. — Příjm.: Wenceslaus Kyſyelo Lún. ks. 1401.
Zdroj: Gebauer, J., Slovník staročeský, I–II. Praha: Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění a Česká grafická společnost Unie, 1903 a 1916; Praha: Academia, 1970².

kysělo n. polévka z kvasu
Zdroj: Bělič, J. – Kamiš, A. – Kučera, K., Malý staročeský slovník. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979.

kysělo n. = zelná postní polévka (z kvasu)
Zdroj: Šimek, F., Slovníček staré češtiny. Praha: Orbis, 1947.
