požitie | StčS |

požitie¹, -ie n.; k požiti

1. čeho [pokrmu] pozření, snědení: pro věčný pokrm pozytye daj mi, jakéž ráčíš, pitie UmučRoud 892; móž takový skutek dobrý mieti prospěch jako dobré pozitie krmě ŠtítBrigF 35a digestionem; krmě uvařiti a připraviti k poziti LékVodň 259a ║ v nichžto [„bříškách“ mozku] duchové zvieřecí bydlé a v nichžto proměnu a pozitie přijímají nad to, což sú v těle přijali LékSalM 740 výživu

2. čeho [pokrmu] strávení, zažití: po někakém pozitie přijatého pokrmu vuol vrátiv dásním ten pokrm Čtver 26a post…digestionem; ředkev…hrubého jest poziti a škodí žaludku LékVodň 279a tj. špatně stravitelná; žádného ovoce na čtítrobu nejez, a to pro jeho náhlé pozitie LékFrantA 22a (v. obrácenie 6) ║ když žaludek krmi požive, tehdy to požytie do jatr pošle LékFrantA 106a tj. strávenou potravu

3. trávení, trávicí pochod: digestus pozitie KlarGlosA 1554 (De corporis natura), pod. KlarVokF 353; nápoj tělesný…činí dobré pozitie ŠtítBrigF 35a digestionem; játry jest úd první člověčí, v němžto najposlednějšie pozitie se stává LékFrantA 106a; budeť [moč] od té horkosti črvená a bude sě zdáti lepšieho pozytie než prvé LékMuz 2b

4. pl. požitky („požitek“ 4): tyto puožití k chování hradu má [purkrabí] jmieti: žita tři sta čebruov ArchČ 7,381 (1469)

Zdroj: Staročeský slovník, [seš.] 1–26. Praha: Academia, 1968–2008.

 


ˣpožitie², -ie n.; sr. požívati jen ipf.

čeho [stravy] zpracování žvýkáním k strávení: pozzitie přemyšlovánie má vždyckny předloženo býti ve všech lidských skutcích Čtver 27a (fig.) masticatio

Zdroj: Staročeský slovník, [seš.] 1–26. Praha: Academia, 1968–2008.

 


logo ÚJČ Copyright © 2006–2025, oddělení vývoje jazyka, Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i.
Vyhledávací program © 2006–2025, Boris Lehečka; Grafický návrh © 2006–2025, Irena Fuková

Vokabulář byl spuštěn před 18 lety, 7 měsíci a 13 dny; verze dat: 1.1.27
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Strategie AV21
Web je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, projektem č. LM2023062
(LINDAT/CLARIAH-CZ).