por, pór, -a/-u m.; k lat. porrum, porrus
bot. pór, pórek (užívaný jako potrava a léčivo, tj, česnek pór, Allium ampeloprasum L.): porrum por KlarGlosA 761 (De frumento; puor *RostlDrk 184b); por i cibule i česnek BiblOl Nu 11,5; voda kapustová a poruow LékSalM 298; zlatohlávek má list jako Por domácí LékSalP 373a; Por vařený s olejem dřevěnným…měkčí [nežity] t. 378b; ať by…česenku, luku, porru, cibule nejedli [vinaři] ŠtěpMuz 38; cum ascolonio, id est por, in theutunico lauch Lék Muz XI D 28,30a; některý por jest přesazovaný a ten se hodí k jídlu, jiný…se hodí k potřebám lékařským Apat 111a ║ affodilus colden polní por Lék UK I G 23,102b kopíčko (Asphodelus L.; ?). – Sr. ošlajch 1