mláto, -a n.
1. mláto, odpad při výrobě piva n. vína, užívaný jako krmivo pro zvířata
2. odpad po vylisování šťávy z hroznů
K 2: jen AlchLull, sr. matolina
Autor: Barbora Chybová
Zdroj: Elektronický slovník staré češtiny. Praha, oddělení vývoje jazyka Ústavu pro jazyk český AV ČR, v. v. i., 2006–, přístupné online: http://vokabular.ujc.cas.cz (verze dat 1.1.26, citován stav ze dne 14. 6. 2025).

mláto, -a, neutr., Malztreber; pol. młoto, pův. molto, germ. malta- Kl. — Nacpati své břicho mlata de siliquis Lit. Luk. 15, 16, naplniti břicho své mlatem Koř. tamt., (syn) žádáše břich svój naplniti mlatem Kruml. 33b. Svini mlatem sem krmil Kruml. 263a; (svině) sě mlata přichváti Hod. 81a. — mlato Prešp. 1722, Rozk. 2599, BohFl. 652.
Zdroj: Gebauer, J., Slovník staročeský, I–II. Praha: Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění a Česká grafická společnost Unie, 1903 a 1916; Praha: Academia, 1970².
